NASI LEMAK OOO NASI LEMAK CHE KIAH...!!!

Assalammualaikum...

#Nasi lemak che kiah

Alhamdulillah hari ini Suffie dapat tempahan nasi lemak yang agak banyak. Nasi lemak yang diberi gelaran "NASI LEMAK CHE KIAH SUNGAI DUA"

Jom Suffie kongsikan sedikit sebanyak cara macam mana nak buat nasi lemak yang sedap dan meletop nie. 

Resepi Nasi Lemak 

3 cawan beras
- cuci bersih dan rendam sekejap
- kemudian toskan airnya
2 cawan santan
- dari 1 biji kelapa
3 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
- disiat 2 dan disimpul
1 sudu teh garam
2 inc halia
- dihiris kasar atau diketuk
3 ulas bawang merah 
- dihiris-hiris

Cara Memasak

Mula-mula kita panaskan minyak dalam periuk
Tumiskanlan bawang hingga wangi
Masukkan air dan santan
Masukkan daun halia dan daun pandan
Masak hingga mendidih
Tambahkan garam dan kacau rata.
Dalam periuk nasi kita tuangkan beras yang telah kita toskan airnya tadi!
Kemudian kita tuangkan pula santan yang telah kita masak diatas tadi
Tanaklah nasi seperti biasa.
Bila dah masak kacau nasi dengan menggunakan kayu pencakar nasi supaya beras tak patah

Bahan Untuk Sambal

6 sudu besar cili giling.
3 biji bawang merah – ditumbuk 2 ulas bawang putih.
– ditumbuk 2 biji bawang besar.
– 1 biji bawang ditumbuk dan 1 biji bawang besar hiris.
Segenggam ikan bilis ( sebahagian di tumbuk, sebahagian lagi di goreng ).
sedikit air asam jawa.
sedikit belacan jika suka.
sedikit garam, gula dan perasa.

Cara membuat sambal

1. Tumis cili giling, bawang merah, bawangbesar, bawang putih, ikan bilis dan belacan hingga pecah minyak. 

2. Masukkan air asam, bawang besar hiris dan sedikit air agar sambal tidak terlalu pekat. 
 
3. Masak sehinggalah mendidih.

Nasi lemak sedia dihidangkan bersama sambal tumis, telur rebus atau telur dadar, timun, kacang goreng.

Setiap resepi itu sama sahaja, sedap dan tak sedap itu berdasarkan cara dan teknik seseorang itu memasak untuk sedapkan setiap masakan dia.

#Telur Rebus.

#Ikan Bilis Goreng Ranggup.

#Timun Segar.

Selamat mencuba buat semua. Semoga berjaya.


No comments: